måndag 31 augusti 2009

Det bästa av det mesta och hur gör jag nu...?

Så var vi tillbaka i Stockholm igen efter en härlig vecka i paradiset. Vädret har varit vänligt mot oss och vi har njutit en hel del sol. Min höga gula dahlia är så här pampig och jag var tvungen att ta med några kvistar hem att njuta i vas. Det mesta har vuxit rejält och verkar trivas, förutom mina luktärter som jag valde fel plats till. Vet inte om dom hinner blomma innan frosten kommer :)
En dag åkte jag och svägerskan till Falun (tack för en trevlig dag Bitte) och gick på Dalarnas Museum. Där pågår utställningen "Nya dräkt och textil". Inte jättestor men en hel del vackert att beskåda. Sockendräkter, gamla broderier, lapptäcken och fantastiska plagg i tvåändsstickning. Vantar stickade i det tunnaste bomullsgarn och broderier i silke som i mina ögon var så gott som sytrådstunt sytt. Min beundran är jättestor för den kunskap, ork och tålamod dessa kvinnor hade. De hade ju inte riktigt våra förutsättningar när de sömmade eller spann. Tänk på allt dåligt lyse, deras långa dagar och alla andra tunga sysslor som skulle göras. Ändå lyckades de tillverka så mycket vackert, nog är det berömvärt?!
Så försökte jag då få till det med mammas spinnrock men det gick inte. Något är fel, antingen är en pinne av fel höjd eller så är spolen fel, kan även vara både och :(. Tyvärr är det ju så att den inte varit använd så länge jag vet ialla fall, min mamma spann inte. Den har bara stått där och varit vacker så att säga. Nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra, den får nog fortsätta att bara vara vacker tills jag vet vad jag kan göra åt saken. Men så vaknade då också tanken att köpa mig en ny spinnrock och här sitter jag och funderar. Har kollat ganska mycket på Gudruns ullbod och hennes Ashford Traveller men också Louet. Fördel Ashford - Gudruns ullbod ligger bra till och det går att få mycket goda råd och hjälp liksom travellers praktiska storlek (ont om utrymme hemma). Fördel Louet - hygglig storlek även här, en del modeller till skapligt pris att välja på och oktober ut får man också med en härvel på köpet. Så ... vad tycker ni?
Familjedag i Smedjebacken på lördagen med lite loppis, Smedjan i Gamla Meken var öppen och Cafet Socken Souqen likaså. I min korg slank ett par hekto av de ljuvligaste coctailtomater liksom en surdegslimpa precis uttagen ur ugnen, mums! Jodå jag har stickat ganska mycket, inte bara ätit gott och plockat svamp (finns massor i skogarna, by the way) återkommer med rapport om vad som växt på nålarna :)3 kommentarer:

fale artut sa...

Smaken är som baken och det är nog inget fel på någon av dem! Men rent estetiskt så tror jag på en Ashford, när du har oljat in den är den SÅ vacker! Och Gudrun har så bra service! Jag har oljat in rullarna också, vilken skillnad det blev! Jag älskar mina spinnrockar! Du får säkert fler förslag! tenöppningen är ju mycket större på de nya och det är bra i många fall! Fast jag använder båda, men det vet du ju redan.....

Susanne sa...

Ja säga vad man vill om Louet, men så vacker är den väl inte :)

Emmas dagar sa...

Vad fint ni har det i ert paradis :-)